Snow leopard: značilnosti, vedenje in habitat

Snow leopard: značilnosti, vedenje in habitat

Snežni leopard ali Panthera uncia, znan tudi kot irbis, je eden najpomembnejših plenilcev gorskih območij Srednje Azije. Obupali in občudovali so tibetanske kulture in njihovi pastirji, ta simbolični mesojedec lahko živi do 6.000 metrov nadmorske višine.

Natančno negostoljubni in ponovljeni habitat, skupaj s svojo sramežljivostjo in krznom, naredijo to mačko ena najbolj neznanskih velikih zveri našega planeta.

Značilnosti snežnega leoparda

Čeprav je manjši od drugih velikih plenilcev, lahko doseže 75 kilogramov, čeprav je najbolj običajno, da tehtajo med 30 in 60 kg. Predstavljajo telo bolj robustno in krajše od drugih mačk, čeprav imajo med najhitrejšimi repi med vsemi mačkami.

Njena plašč je gosta in ima različne stopnje sive barve, s črnimi rokami v rozeti, belim prsnim košem in degradacijami rumenkaste ali rjave barve v nekaterih delih telesa. Njegove oči so bledo zelene ali sive, nekaj redke med velikimi mačkami.

Snežni leopard je treba prilagoditi, da živi v mrazu in ima več prilagoditev, vključno z zgoraj omenjenim kompaktnim telesom, ki ga pokriva debela plast las. Toda, poleg tega, Ima relativno majhna in dlakasta ušesa in široke kremplje, ki delujejo kot krplji, podobno kot pri polarnem medvedu.

Njegov rep je ena njenih glavnih prireditev, ne samo na mraz, temveč tudi na skalnata okolica. In pravzaprav je debela in prekrita z lasmi, ki vam omogoča, da jo uporabljate kot šal ponoči.Dolžina repa omogoča ogromno ravnovesje na stenah, kjer živi, kjer daje eno najdaljših skokov živalskega kraljestva.

Snežni leopard ima zelo dolgo nosno votlino, ki omogoča, da se hladi Himalaji. Ena od njegovih radovednosti je, da ne more reči, ker čeprav je njen hyoid podoben tistemu tako imenovanih velikih mačk, nima drugih morfoloških prilagoditev v grlu.

Vokalizacija te živali vključuje meows, vrbovke in druge vrste zvokov, vendar nikoli ne beleži.

Obnašanje snežnega leoparda

Kot drugi mati so tudi samotne živali, ki se v prvih mesecih življenja srečujejo le za kopičenje in sobivanje med materami in mladimi. Običajno ima vsak primerek svoje ozemlje, ki lahko doseže 200 kvadratnih kilometrov, saj je odvisen od prostornine plena v tem prostoru.

Snežni leopard naredi oznako z urinom ali drgnjenje proti skali, način komuniciranja in označevanja njenega ozemlja in poti. So crepuscular felines, ki so aktivni med sončnim zahodom in sončnim vzhodom.

Kar zadeva njihove lovske navade, so lahko čiščenje, vendar so dobri lovci in lahko streljajo plen, ki so štirikrat večji, kot so konji ali kamele. Njena najpogostejša plen je vrsta divjih koz, kot so bara, katran iz himalaj, marjor ali argali.

Zanimivo je, da odstotek njihove prehrane sestavljajo preprosta trava, nekaj zelo redkih pri mačkah.

Včasih snežni leopard napade govedo tradicionalnih pastirjev iz Nepala in drugih območij; Obstaja spor, podoben tistemu, ki se pojavi v Evropi z živino in volkovi, ki jih odpravljajo organizacije za ohranjanje in vlade, da preprečijo izumrtje te vrste.

Njegova tehnika je zasnovana na zasedi, nato pa ga skali po kamenju in ga ugriz v vrat.

Habitat snežnega leoparda

Snežni leopard najdemo v gorskih predelih Siberije, Rusije, Pakistana, Mongolije, Tibeta, Indije, Nepala ali Uzbekistana. Na teh področjih živi od 2.000 do 6.000 metrov visoko, na gorskih pobočjih in snežnih vrhovih.

Čeprav je njena porazdelitev relativno široka in je bila nedavno prijavljena v manjši meri grožnja, je resnica tista 4.000 do 9.000 zadnjih snežnih leopardov je v nevarnosti zaradi lova in podnebnih sprememb.

Posledica tega je umik teh mačk na območja višje višine, kjer je obstoj plena čedalje manjši.

Kljub temu prebivalci goratih domen te simbolične živali nočejo izgubiti; snežni leopard Je del kulture vseh držav, v katerih živi in ​​je postal simbol številnih heraldičnih elementov.

In to je, da se ti ljudje zavedajo velike resničnosti:če snežni leopard izgine, veliko kulture zadnjih narodov v azijskih gorah izgine. Upamo, da bo ta prelepa mačka še naprej živa.

Oglejte si video: Lov na snežni leopard. Planet Zemlja BBC Earth

Like this post? Please share to your friends:
Dodaj odgovor

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: